Vassleprotein

Om du tränar har du säkert stött på uttrycket vassleprotein. En annan vanlig benämning är whey protein på engelska. Det har fått stor spridning bland både kroppsbyggare och motionärer som söker livsmedel med hög proteinhalt. Whey protein är ett utmärkt alternativ för den som vill öka den relativa mängden protein i kosten eftersom den går att köpa som kosttillskott. Vassleprotein håller ofta hög kvalitet sett till innehåll och de går att få i mer eller mindre koncentrerade doser.
core whey protein

Core Whey Protein

whey gold standard

100% Whey

iron whey

Iron Whey

En biprodukt med hög proteinhalt

Vassle är egentligen en biprodukt i tillverkningen av ost, vilket gör att det sällan konsumeras i sin rena form. I vasslen finns det dock en mängd ämnen, där den höga proteinhalten ofta är det allra attraktivaste. För att få ut en renodlad proteinprodukt avskiljs de oönskade ämnena i vasslen – bland annat fett – från proteinet, som blir ensamt kvar. Det gör att vassleprotein till en fett- och kalorisnål näringsprodukt med hög proteinhalt.

Vassleprotein kommer vanligtvis i tre olika former. Den första typen är koncentrat, där avlägsnandet av oönskade ämnen i vasslen har skett på ett något mindre noggrant sätt. Det innebär inte att proteinet nödvändigtvis håller lägre kvalitet, men det finns fler av vasslens naturliga ämnen i produkten. Det handlar om exempelvis en högre andel fett och laktos. I den andra typen av vassleprotein, isolat, har det skett i en mer långdragen process. Där har man isolerat just proteinämnen och tagit bort andra ämnen i så stor utsträckning det är möjligt. Det gör att det går att få fram en produkt med en högre proteinhalt.

Det finns också en tredje variant av vassleprotein, hydrolysat, som använder sig av en annan metod för att utvinna protein. Genom att hydrolysera vasslen bryts den ned till aminosyror vilket gör det ännu lättare för kroppen att ta upp ämnet. Eftersom det kräver ytterligare ett steg i behandlingen av vasslen är hydrolysat också det dyraste alternativet på marknaden. Sett till popularitet brukar koncentrat och isolat rankas i topp. En bidragande orsak till det är troligen att vassleprotein redan tas upp på ett snabbt och effektivt sätt av kroppen utan att behandlas i flera steg. Därför anser många konsumenter att det räcker gott med vassleprotein som behandlats under en kortare tid.

Idealisk för återhämtning efter träning

Att vassleprotein tas upp snabbt av kroppen är en stor fördel i kroppsbyggarsyfte. Eftersom musklerna bryts ned under träningen för att sedan byggas upp igen i och med tillförseln av energi är det många styrketränare som anser att whey protein är det effektivaste sättet att få kroppen att återhämta sig. Anledningen till att kroppen kan ta upp vassleprotein så snabbt är att den består av aminosyror som är sammansatta på ett fördelaktigt sätt. Till skillnad från andra proteinkällor som kroppen måste kämpa mer med för att ta upp gör vassleprotein att musklerna återhämtas direkt.

Det visar sig svart på vitt i vassleproteinets biologiska värde. Det biologiska värdet indikerar hur många aminosyror som ämnet innehar som passar vår kropp. Ju högre värde, desto mer komplett är livsmedlet sett ur proteinsynpunkt. Vassle har det biologiska värdet 104, vilket faktiskt är bättre än något annat livsmedlet.

I sin originalform – en ljus vätska – är vassle inte så aptitligt, försäljningen av vassleprotein sker därför vanligen i pulverform som kosttillskott. Det bidrar ytterligare till den snabba upptagningen eftersom kroppen behöver arbeta mindre med matsmältning. Många väljer att blanda vassleprotein i en shake som är enkel att ta med sig på gymmet. Där kan den enkelt blandas ut med vatten och bli till en perfekt återhämtningsdryck. Direkt efter ett träningspass är musklerna i allra störst behov av energi, och då är snabbt protein att föredra. Genom att ta med en shake med whey protein går ingen träning förlorad eftersom musklerna ges möjlighet att återhämta sig på ett optimalt sätt.

Perfekt vid frukost och mellanmål

Det är inte bara i samband med träningspass som vassleprotein kommer väl till pass.  Även vid andra tillfällen kan det hända att kroppen är i stort behov av energi och protein. En sådan tidpunkt är morgonen. Då är nivåerna av aminosyror som lägst och du behöver fylla på dem för att musklerna ska få allt det behöver i tillväxtsyfte. Där är vassleprotein ett praktiskt alternativ eftersom det går snabbt att plocka fram i pulverform och blanda till frukosten. En annan tidpunkt som kroppen är i behov av påfyllnad är mellan måltiderna. En shake med whey protein ser till att aminosyrorna alltid håller sig på en optimal nivå. Du kan förstås också blanda i den i gröten eller göra det till en god smoothie tillsammans med frukter och bär.

Vassleprotein kommer i många olika former och smaker. För att hålla sockerinnehållet nere finns det ofta alternativ med naturliga sötningsmedel som stevia. Det gör att drinken blir godare samtidigt som du håller sockerintaget på en lägre nivå. Med tanke på vasslepulvrets popularitet som kosttillskott är det inte så konstigt att det finns i alltifrån choklad- och jordgubbssmak till lite mindre kända smaker som citron. Det gör att det finns något för de allra flesta och det går att testa sig fram tills du hittar din favoritsmak.

Att vassleprotein endast intas i flytande form kan vara både en fördel och en nackdel. För den som vill ligga på ett energiöverskott och bygga muskler kan flytande vätska göra det lättare att få i sig all nödvändig energi. Då kan enorma måltider kännas som en börda och en proteinrik shake blir lättare att dricka. Om du istället är i en fas då du vill gå ned i vikt kan samma effekt vara negativ. Då vill du kanske hålla dig till proteinkällor i fast form för att få mest mättnad per kalori. Det finns dock även kalorisnåla proteinshakes som fungerar bra för dessa tillfällen.

Numera så finns det en massa spännande och nyttiga proteinprodukter som man kan använda sig av för att bygga muskler och må bättre. Men vad är det som gör att så många håller sig till whey? Här är några av de främsta skälen till varför du bör välja just vassleprotein:

  • I whey proteinet så finns det riktigt gott om aminosyror och dessa tas upp snabbt av kroppen.
  • Det finns många olika studier som har visat att det här proteinet faktiskt kan vara en hjälp då man vill bli stark, få mer muskelmassa och samtidigt bli av med kroppsfett.
  • I och med att så många har använt sig av whey så länge så är det här en proteinprodukt som är noga undersökt och därmed väldigt säker att använda sig av.
  • När man använder sig av vasslen så kan man även uppleva att man inte längre är lika hungrig och lika ofta. Det betyder att man kan reducera småätandet vilket givetvis är bra för formen.