Trefasprotein

Trefasprotein är en typ av proteinpulver som består av tre olika sorters proteiner, nämligen vassleprotein, äggprotein och kasein. Dessa tre proteinsorter har olika upptagningshastighet i kroppen, vilket ger trefasproteinet en så kallad time-release-effekt. Proteinpulvrets sammansättning gör att kroppen får en kontinuerlig tillförsel av protein, både direkt och under lång tid framöver.

Vad innehåller ett trefasprotein?

Trefasproteinpulver innehåller vassleprotein som tas upp snabbt i kroppen tillsammans med äggprotein med medelsnabbt upptag och kasein med långsamt upptag. Vassle och kasein är mjölkproteiner som förekommer naturligt i mjölk. Ungefär 20 % av mjölkens proteininnehåll utgörs av vassleprotein och resterande 80 % utgörs av kasein. Vassle utvinns vid ostproduktion, där det blir en naturlig biprodukt. Därefter filtreras vasslen mycket noggrant tills ett rent och koncentrerat proteinpulver återstår. Vassleprotein är mycket lätt för kroppen att bryta ner och har därför ett snabbt upptag i kroppen. Kasein, det andra mjölkproteinet, bildar en gelliknande massa när det når magsäcken, vilket gör att det tar längre tid för proteinet att brytas ner och tas upp i kroppen.

Äggprotein kommer, som namnet antyder, från ägg och görs på äggvita. Äggprotein innehåller alla essentiella aminosyror samt har ett lågt innehåll av både kolhydrater och fett, vilket gör att proteinet blir kalorisnålt. Upptaget av äggprotein är relativt snabbt och proteinet brukar därför placeras mitt emellan vassle och kasein när det gäller upptagningshastigheten i kroppen.

ägg, keso och mjölk
Ägg, keso och mjölk är tre livsmedel som innehåller stora mängder protein med olika typer av upptagningsförmåga.

Med ett trefasprotein får du:

 • Vassleprotein – snabbt upptag
 • Äggprotein – medelsnabbt upptag
 • Kasein – långsamt upptag

I tabellen nedan illustreras trefasproteinets så kallade time-release-effekt. Upptaget av vassle påbörjas direkt och sträcker sig över en tidsperiod på ungefär fyra timmar. Äggprotein tas upp under något längre tid, ungefär sex timmar. Kasein, som har långsammast upptag, tas upp under åtta timmars tid. Genom att kombinera de tre proteinkällorna i en och samma produkt får man ett protein som hjälper till att bygga muskler under lång tid. För att lyckas bygga muskler är det naturligtvis nödvändigt att man styrketränar samtidigt. Med ett trefasprotein kan man alltså maximera muskeluppbyggnaden med ett protein som har högsta möjliga upptagningsförmåga.

trefasprotein
Grafen visar hur lång tid det tar för kroppen att ta upp respektive proteinsort.

Vem behöver trefasprotein?

Ett trefasprotein passar alla som vill minimera nedbrytningen av muskler, exempelvis i samband med diet, under natten eller tillfällen då det dröjer länge mellan måltiderna. Trefasproteinets innehåll säkerställer proteintillförsel till musklerna under upp till åtta timmar. Den ständiga tillgången på aminosyror och protein gör att musklerna aldrig hamnar i ett katabolt (muskelnedbrytande) tillstånd. Tillgången på byggstenar gör istället att musklerna kan byggas upp även under perioder då det går lång tid mellan måltiderna. Trefasproteinets egenskaper gör det till ett utmärkt proteintillskott att inta som mellanmål och på kvällen som nattprotein. Vid tillfällen då du behöver snabb tillförsel av protein är det bästa att satsa på ett högkvalitativt proteintillskott i form av vassle. Komplettera ditt trefasprotein med ett vassleprotein som du tar i samband med träning och på morgonen, då kroppen är i behov av snabb tillförsel av protein.

För dig som vill bygga muskler och definiera kroppen är trefasprotein och vassleprotein med andra ord nödvändigheter att ha hemma i skafferiet. Det finns många olika trefasprotein och vassleprotein på marknaden och det är viktigt att man väljer en produkt med hög kvalitet. Ett bra tips är att välja ett proteinpulver som har hög halt protein och ett lågt innehåll av kolhydrater och fett. Anledningen är att proteinpulver används som proteintillskott och inte kolhydrat- eller fettillskott. Ett proteinpulver ska därför ha en så hög halt protein som möjligt, och en hög proteinhalt är ett tecken på att produkten håller hög kvalitet. Välj rätt proteinpulver och gör din träningsresa lite enklare!

Mättande protein

Trefasprotein har även en stor fördel i och med sin mättande formula. Detta gör att trefasproteinet passar utmärkt att använda i samband med diet. Under diet är målet att bli av med överflödigt fett utan att för den sakens skull tappa muskelmassa. För att lyckas med detta är det viktigt att tillföra musklerna tillräckligt med protein för att undvika att musklerna hamnar i katabolt tillstånd och börjar brytas ner.

Nyckeln till att lyckas med en diet är att hitta livsmedel och produkter som mättar bra. Att inte gå runt hungrig kan förenkla dieten oerhört, eftersom det ofta är hungerkänslorna som gör att fingrarna hamnar i godisskålen eller kakburken. Att slippa gå runt hungrig gör även att du kan fortsätta styrketräna, vilket i sin tur har muskelsparande effekter. Genom att styrketräna under dieten signalerar du nämligen till kroppen att musklerna behövs och på så sätt kan du undvika muskelnedbrytning även då du ligger på energiunderskott. Trefasprotein är mycket proteinrikt, vilket är positivt då protein mättar bra och tillför byggstenar till musklerna. För dig som ska inleda en diet kan det alltså vara en god idé att investera i ett högkvalitativt trefasprotein att använda som mellanmål och kvällsmål.

Fördelar med trefasprotein

Det finns många fördelar med ett trefasprotein, speciellt för dig som är ute efter att bygga muskler och få en större och mer definierad kropp. Bland de viktigaste och mest intressanta fördelarna ser vi:

 • Jämn proteintillförsel till musklerna
 • Proteintillgång under 8 timmar
 • Tre olika proteinkällor
 • Perfekt som mellanmål
 • Finns i många goda smaker
 • Time-release-effekt
 • Lågt innehåll av kolhydrater och fett
 • Hög proteinhalt
 • Mättande
 • Kan användas under diet