Risprotein

När du tänker på protein är kanske inte ris är det första livsmedlet du förknippar det med. Dock kan man faktiskt utvinna ett bra och effektivt protein från ris som fungerar väl för kroppen. Risprotein har dessutom kommit att bli mer och mer populärt bland vanliga motionärer. Förmodligen för att många som testat det även vill rekommendera det vidare till sina vänner och träningskompisar. Risproteinet brukar man ta från den proteinrikaste typen av ris; groddat råris. Precis som med andra typer av koncentrerat protein har man även här åtskilt proteinet i riset från kolhydraterna. På så sätt har man lyckats ta fram ett näringsämne med ett högt proteinvärde.

Innehåller många olika aminosyror

Aminosyror är något man håller koll på om man är intresserad av träning och kosthållning. Aminosyror har nämligen visat sig ha en oerhört viktig påverkan på kroppen i samband med träning. Man använder ofta aminosyror när man vill återhämta sig snabbare och bättre efter träning. Det kan vara en viktig nyckel om man vill nå sina träningsmål. Försäljningen av rena aminosyror har skjutit i höjden i Sverige. Med ett bra protein täcker du dock behovet av aminosyror för en genomsnittlig styrketränare. Risprotein innehåller flera aminosyror som gör att proteinet står sig bra mot de största som finns på marknaden. Däremot är värdet inte lika högt som vissa andra konkurrenter – men det har en fördel i att det innehåller många olika aminosyror. Risproteinets fördelar kopplat till aminosyror är att kroppen enkelt kan ta upp det. Det kan också skilja sig mellan olika sorters risprotein. För att få ett exakt näringsvärde på just det risprotein du är intresserad av, så kan du enkelt kolla på innehållsförteckningen. Det biologiska värdet på risprotein kan vara så högt som 80 %, även om det vanligtvis är snäppet lägre än så.

Kan blandas med andra tillskott och livsmedel

Om du vill få i dig större mängder aminosyror än risproteinet kan erbjuda går det utmärkt att blanda ut proteinet med aminosyror. Då kommer du få i dig mer än nog av aminosyrorna. Det finns totalt 20 aminosyror, och genom att se till att kroppen får tillräckligt av dem alla ger du dina muskler bästa möjliga förutsättningar att växa.

Risproteinet har ingen särskilt distinkt smak utan fungerar utmärkt att blanda med så gott som allt. Med andra ord är det ett perfekt protein att mixa härliga smoothies och drinkar med. Då kan du proppa mixern full med nyttiga bär som även de innehåller många nödvändiga aminosyror.

Många människor har olika typer av allergier, inte minst mot mjölkproteiner så som vassleprotein. Det är dock oerhört få som har en känslig mage mot ris, vilket är anledningen till att risprotein är ett protein som passar alla. Antalet vegetarianer växer i Sverige och självklart kommer då också många vegetariska alternativ ut på marknaden. Risprotein kan även veganer använda sig av då det inte finns några djurprodukter i pulvret.

risprotein_eko_5153

Risprotein EKO från Superfruit

Ris och ärtor

Ris och ärtor går ju bra ihop på tallriken och faktum är att man också rätt ofta blandar risprotein med ärtprotein. Det är nämligen så att risproteinet har en rätt låg halt av aminosyran lysin medan ärtproteinet erbjuder mer av denna vara. Andra anledningar till att man ofta blandar risproteinet med ärtproteinpulver är:

  • Att man får en aminosyraprofil som går att jämföra med den som man får då man äter ägg eller mejeriprodukter.
  • Att man inte behöver oroa sig för allergier som skulle kunna uppkomma om man hade blandat med andra typer av proteiner som vassle.
  • Att ärtproteiner har en luftig struktur som gör att risproteinet får en trevligare konsistens.
  • Att ärtproteinet bidrar med en godare smak som gör att man inte märker att riset är aningen matt vad gäller smak.
  • Både ärtprotein och risprotein lämpar sig väl för uppvärmning då de båda behåller sina goda egenskaper även vid högre temperaturer.