Proteinbars

När du känner för ett snabbt mellanmål kan en proteinbar vara något för dig. Många vill ha något att knapra på och fylla på depåerna med mellan måltider eller efter träning, samtidigt som man tillför nyttiga ämnen till kroppen. Det är anledningen till att proteinbaren har tagits fram. Den fyller ett hål på marknaden mellan tristare proteinkällor och rena godisprodukter. Proteinbaren är både god och näringsrik, vilket gör den till ett optimalt mellanmål för alla med en aktiv livsstil. Den frigör tid som du istället kan lägga på annat, och du slipper fundera på att tillaga proteinrika mellanmål. En bra proteinbar ger dig alla ämnen du behöver.

delicato proteinbar

Delicato Proteinbar

core protein bar

Core Protein Bar

Enkla att ha med

För många är det bristande planering som bidrar att en negativ spiral inleds kostmässigt. En stressig dag innebär att det blir skräpmat till lunch, och när blodsockret faller framåt eftermiddagen botas det med en chokladbit eller kaka. Med proteinbaren finns det inte längre några undanflykter. Den är lätt att ta med sig och äta när andan faller på utan att du behöver leta upp ett kök. Du behöver inte ens en shaker för att få i dig proteinet; du äter bara baren rätt upp och ner. Det gör den till en pålitlig kompanjon att alltid ha i väskan eller jackfickan.

Vem behöver proteinbarsen?

Man kan säga att alla kan dra nytta av de smarta proteinkakorna men några som verkligen behöver dem är:

 • De som tränar hårt
 • De som jobbar långa timmar utan möjlighet till ordentliga måltidspauser
 • De som reser mycket
 • Småbarnsföräldrar
 • De som ofta befinner sig på platser och sammanhang där det inte är möjligt att få lagad mat
 • Äventyrare
En proteinbar kan se ut på en mängd olika sätt och det går knappast att beskriva en typisk bar eftersom de kan variera stort i både innehåll och smak. Ändå kan man säga att de alla har vissa saker som särskiljer dem från andra typer av barer, som en Snickers eller Japp. En proteinbar har alltid en högre andel protein, vilket är själva grunden för dess existens. Hur många gram som en bar innehåller beror på dess storlek, men det brukar ligga på mellan 20 och 30 gram. Vidare innehåller den vanligtvis mindre socker än en chokladbar av motsvarande bar. Proteinbarer kan dock också innehålla en hel del socker och det kan vara värt att läsa innehållsförteckningen innantill om du håller koll på ditt sockerintag.

När det kommer till kolhydrater är det stor skillnad mellan olika proteinbarer. Vissa barer innehåller mycket snabba kolhydrater. Syftet är ofta att de ska kunna ätas direkt efter träning. Tack vare de snabba kolhydraterna fylls dina muskler på direkt och de får möjlighet att återhämta sig på ett bra sätt. Nackdelen är att det kan få blodsockret att dippa efter ett tag, så de behöver ofta kompletteras med någon annan form av livsmedel, som en rejäl måltid, för att effekten ska bli så bra som möjligt.

Andra bars innehåller inga kolhydrater alls, och det är kanske ett bättre alternativ som mellanmål för dig som ligger i deff. Protein är mättande och ser till att du håller dig pigg och alert under en längre tid. Däremot har den inte samma påfyllande funktion efter ett träningspass. Om du äter exempelvis en kolhydratrik frukt som en banan tillsammans med baren får du en bättre kombination. Om du tar en nyttig proteinbar när sockersuget faller på ökar dina chanser betänkligt att du når ditt mål med dieten.

Snabbar på ämnesomsättningen

Det är inte bara humöret som mår bra av att stoppa i sig en proteinbar med jämna mellanrum. Det kan också snabba på ämnesomsättningen som annars riskerar att stanna av. Huruvida kroppen bränner fett mindre effektivt vid fasta är ännu inte vetenskapligt belagt, men med regelbundna måltider slipper du löpa risken att metabolismen minskar. Den viktigaste faktorn är kanske ändå mental. Genom att ha en bar i fickan vet du att nästa måltid aldrig är långt borta, och med tanke på det stora urvalet av proteinbars som numera finns tillgängligt bör det inte vara några problem att hitta en smak som passar dig.

Vad ska man tänka på då man väljer proteinbar?

Idag så finns det så många olika typer av proteinbars att det kan kännas svårt att välja den bästa. Här är några saker att tänka på för att komma fram till den bästa produkten.

 • Välj en bar som inte innehåller socker utan hellre naturlig sötning så att det inte blir till rent godis.
 • Tänk på att smaken är viktig, bars ska vara goda!
 • Välj ett märke som erbjuder variation så att du inte tröttnar på smaken.
 • Fundera på hur den bar som du väljer klarar livet i väskan eller i fickan. Choklad i alla ära, men det blir inte så gott om värme leder till att den smälter innan du ens öppnat förpackningen.
 • Tänk på att olika bars kan ha olika innehåll, ta reda på alla ingredienser så att du inte får i dig något som du är allergisk mot.