Kollagenprotein

Kollagenprotein är en proteinkälla med lite annorlunda användningsområden än andra proteiner i samma kategori. Medan en produkt som vassleprotein leder till snabb upptagning och återhämtning av muskler har kollagen kritiserats för att fungera sämre i träningssammanhang. Kollagen har inte heller samma egenskaper när det kommer till träningstillväxt; det tar längre tid för kroppen att ta upp det jämfört med vassleprotein och den har inte rätt sammansättning av aminosyror för att ge kroppen optimal återhämtning. Däremot har det en mängd andra fördelar som kan vara av lika stor eller ännu stor vikt för konsumenten. Kollagenprotein har sammankopplats till så skilda användningsområden som viktminskning, anti-åldrande och mindre stela leder.

amino liquid

Amino Liquid 50.000

Kollagen håller kroppen samman

Alla har inte koll på vad kollageprotein är för något, men faktum är att det finns i överflöd i våra kroppar. Det har fått namnet ”kroppens klister”, och det innebär just att det är kollagen som ser till att alla våra ben, brosk och leder håller samman på ett tillfredsställande sätt. Totalt beräknar man att omkring en tredjedel av kroppens ämnen består av kollagen, och när det gäller huden är siffran mer än två tredjedelar. Med den kunskapen är det lätt att förstå att kollagenintaget påverkar oss på en rad olika sätt.

Ger huden ökad elasticitet och verkar för ökad metabolism

Med tanke på hudens stora andel av kollagen har förstås tillverkarna av protein tittat närmare på det användningsområdet. De fann att kollagen har positiva effekter på hudens utseende. Det är det som ligger bakom användningen av ämnet bland läkare som behandlar patienter med hudåkommor. Det har också använts av företag som riktar in sig på krämer i syfte att dölja ålderstecken. Eftersom kollagen ger huden en ökad elasticitet och lyster innebär det en ungdomligare framtoning.

Det har också positiva effekter på andra områden som sömn och blodsocker. Energinivån håller sig jämnare under en längre period och du slipper de djupa dipparna. Kollagen kan även snabba upp metabolismen vilket är fördelaktigt för viktminskning. Därför är kollagenprotein något som föredras av människor som vill gå ner i vikt snarare än de som vill lägga på sig kilon och bygga muskler. För många äldre som har problem med leder kan kollagen ge välbehövlig lindring. En studie från 1993 som publicerades i den ansedda vetenskapsjournalen Science visade att testpersoner med större intag av kollagen förbättrade sina ledåkommor avsevärt jämfört med människor som tog en lägre dos.

Produktionen av kollagenprotein sker genom så kallad hydrolysering. Kollageprotein finns nämligen tillgängligt i en rad olika energikällor: precis som hos oss människor utgör det också en stor del av djurens kroppar, vilket gör att köttprodukter ofta innehåller en del kollagen. Kollagen framställs sedan i pulverform som gör det lätt att få i sig genom exempelvis shakes och smoothies.

1 tanke på “Kollagenprotein”

Kommentarer är stängda.