Kaseinprotein

Mjölkprotein är en proteinkälla som är välkänd för de flesta. Mjölkprodukter tillhör en av de vanligaste proteinkällorna för alla som vill hålla koll på sitt proteinintag – och dit hör nu en allt större grupp av människor. Men mjölkprotein består i sin tur av en rad olika ämnen, där två huvudsakliga proteinkällor är av särskild relevans. Det handlar om vassle och kasein. Båda är vanliga att använda i proteinpulver, men kasein har andra egenskaper än vassle. Det kan vara bra att hålla koll på vad som gör vad för att du ska få i dig rätt protein för just dina behov.

Kasein står för ungefär fyra femtedelar av proteinet i mjölk, och det brukar därför vara något mindre kostsamt att framställa kasein jämfört med vassle. Det krävs helt enkelt mindre mängder mjölk för att isolera kaseinämnet och göra proteinpulver av det. Det är just som proteinpulver som kasein marknadsförs. Pulverformen är mycket populär eftersom den har flera stora fördelar. En är att den är enkel att ta med sig på gymmet eller på resande fot och blanda ut med vanligt vatten för att skapa en proteindrink på studs.

En annan stor fördel med kasein som pulver är att hållbarheten är betydligt längre. Mjölkprodukter surnar som bekant om de inte hålls kylda över tid, men en förpackning proteinpulver har en helt annan hållbarhetstid. Det gör att du kan förvara det i ett förråd eller i skafferiet istället för att ta upp dyrbar kylskåpsplats. Dessutom är pulverformen mindre platskrävande eftersom vattnet tillsätts först när du ska till att dricka den.

core casein

Core Casein

pro nutrition kasein

100% Casein

100 casein

ON 100% Casein

Längre upptagningstid än vassle

Eftersom kasein och vassle båda finns i produkter som mjölk är det inte så konstigt att de jämförs med varandra – och det händer att de blandas ihop. Med tanke på att de är helt olika i sin struktur kan det vara på sin plats att reda ut skillnaderna. Den största olikheten mellan de båda ämnena är hur snabbt de tas upp av kroppen. Medan vassle tas upp extremt snabbt är kasein betydligt långsammare. Det betyder att ämnet finns i kroppen under en längre tid innan det har hunnit brytas ned. Vissa studier har visat att det kan handla om så mycket som sju timmar.

De praktiska konsekvenserna av det beror på vad du har för syfte med ditt kosttillskott. Vassles snabba upptagningsförmåga har lett till att många anser det vara ett bra alternativ direkt efter träning. Genom att bygga upp musklerna direkt främjar vassle muskeltillväxten. Kaseins längre upptagningsförmåga gör att musklerna får tillgång till aminosyrorna under en längre period. Det gör att kasein traditionellt har ansetts vara bättre för att behålla muskelmassa. Kaseins långa tillförsel av aminosyror till musklerna gör att det fungerar perfekt att dricka innan du går och lägger dig eller mellan måltider eftersom kroppen då kommer att gå lång tid utan att få ny energi.

Mättande effekt

En annan aspekt som pekar att kasein kanske kommer allra bäst till sin rätt under deff – det vill säga, när du vill bevara muskelmassa samtidigt som du ligger på ett mindre energiunderskott – är att det har en mättande effekt. Det kan vara skönt att slippa gå hungrig om du siktar på att bli av med några kilo fett samtidigt som du fortsätter att styrketräna hårt. Det finns dock inget som säger att kasein inte skulle kunna användas i muskeluppbyggande syfte, och aminosyrorna är fördelaktiga för att stimulera muskeltillväxt.

Något att tänka på för allergiker är att kaseinpulver kan innehålla laktos. Eftersom det tillverkas från mjölk, som ju naturligt innehåller laktos, krävs det behandling av ämnet för att separera kaseinproteinet från laktosen. Det beror på vilken typ av kaseinpulver du köper hur hög laktoshalten är. Du kan alltid kolla på innehållsdeklarationen för att se vad pulvret innehåller om du har en känslig mage. Numera finns det så pass bra sätt att isolera kaseinproteinet från mjölken att mängden laktos kan minimeras kraftigt.

Kasein eller vassle…

Man kan ju undra vad som är bäst, kasein eller vassle, och här finns det olika åsikter. Låt oss se på några av de främsta fördelarna med dessa två protein för att komma fram till det bästa valet.

Kasein

Här får vi:

  • Utmärkta egenskaper vad gäller aminosyror
  • Ett långsamt upptag vilket kan ses som en fördel
  • Kalcium som är bra för kroppens benhälsa
  • Ett pulver som är lätt att använda för shakes innan och efter träning såväl som vid läggdags
Vassle

Vasslen är också mycket populär och här kan man se fram emot fördelar som:

  • Stöd till immunförsvaret
  • Antioxidanter
  • Snabbt upptag
  • Ökad proteinsyntes
För många så är kasein det första valet för att det ger så många hälsofördelar men sanningen är förstås att man kan dra stor nytta både av vassle och av kasein. Skillnaden ligger till stor del i upptaget så vasslen kan vara det bästa valet direkt innan träning medan kaseinet passar bättre efter passet och mot kvällen då man varvar ner.