
Hampaprotein EKO

Go For Life Hampaprotein
Hampväxter
En trolig anledning till att hampaprotein fått sig ett uppsving är att såväl konsumenter som underleverantörer också har fått ökad kunskap om hampväxten egenskaper. Det finns många typer av hampväxter och den tidigare okunskapen om dessa grundade sig ofta i den mest kända typen som kan ge ett rus – nämligen cannabis sativa. Det finns dock otaliga typer av hampväxter som inte ger något rus alls. Det är dessa växter som länge använts till alla möjliga typer av produkter, papper till exempel. Hampa är på många sätt en bra och användbar växt som kan ge ett oerhört slitstarkt och tåligt material.
En naturlig, vegansk proteinkälla
Men det är alltså som protein som hampväxten har hamnat i ropet på sistone. Man har länge vetat hur man ska utvinna protein ur hampa men det är först på senare tid som det spridit sig till konsumenterna. Hampa är ett bra och naturligt alternativ som innehåller mängder av nyttiga ämnen. När du konsumerar hampaprotein får du i dig stora mängder av välbehövliga mineraler och vitaminer. I sammanhanget måste man också nämna att hampaprotein är rikt på omega 3-syror, något många har svårt att få i sig från sin dagliga kost.
Hampaproteinet bryts ned till två särskilda proteintyper: edestin och albumin. Edestin finns uteslutande i hampväxten och är känt för sina höga halter aminosyror, högre än de som finns i exempelvis sojaprotein. Albumin är ett protein du ofta hittar i icke-vegetariska proteinkällor. Det gör hampaprotein till ett perfekt alternativ för dig som inte konsumerar kött eller mjölkprodukter. Det är dessutom extra viktigt för dig som är vegan eller vegetarian att få i dig de ämnen du inte får i dig när du väler bort kött eller mjölkprodukter, så som aminosyran albumin.
Näringsinnehållet i hampaprotein kan se lite olika ut beroende på vilket märke du köper. En portion innehåller ofta omkring 25 gram protein som är mer än tillräckligt för de flesta direkt efter en träning. 25 gram protein är drygt en tredjedel av vad en genomsnittlig människa behöver per dygn baserat på en daglig konsumtion av 2000 kcal. Proteinbehovet ökar dock när du tränar hårt.
Perfekt för dig som tränar
De flesta som använder protein som kosttillskott gör det i samband med träning. Forskningen pekar på att det är ytterst viktigt att sköta kosten för att lyckas med sina mål, inte minst om det gäller att bygga muskler. Hampaprotein har visat sig vara väldigt effektivt när det kommer till muskelbyggande och att bli starkare. Många stora träningsprofiler har talat varmt om hampaproteinet. Ett exempel på det är Joe Rogan som är expertkommentator för UFC och tillika träningsfantast. Han är långt ifrån den enda som rekommenderar hampaprotein; MMA-stjärnan David Rickles även kallad The Caveman är ett stort fan av hampaprotein; dels för dess nyttiga och styrkebyggande egenskaper, dels för den goda smaken.
Ett annat tips som David ”The Caveman” Rickles delar med sig av är att blanda ditt hampaprotein med kokosmjölk för att få en ännu nyttigare smoothie.
Har du svårt att få i dig frukost? Statistik visar att många svenskar sällan eller aldrig äter frukost. Frukosten brukar av läkare och dietister beskrivas som det viktigaste målet på dagen. Ett bra alternativ till mackor och flingor är att istället ta en smoothie med lite hampaprotein i. Då får du snabbt och lätt i dig den näring du behöver för att klara dagen.
Mer än smoothies
När man väl har skaffat sig en påse med hampaproteinpulver så kan det vara bra att veta att man kan göra så mycket mer än smoothies med detta. Om du känner att du vill ha lite variation och inte har lust att börja varje morgon med en hampadrink så kan du testa följande:
- Hampabrownies
Du kan använda dig av hampapulvret som ersättning för mjöl. I och med att hampapulvret har gott om fibrer så får du den bindande effekten som krävs och dessutom så har det här proteinet en härlig smak som verkligen passar bakverk. Om receptet säger 2 dl mjöl då byter du ut detta mot hampapulver.
- Frukostpudding med hampa
Blanda en skopa hampapulver med kokosnötmjöl, havremjölk eller mandelmjölk, något för sötma som stevia och så kanske lite krydda som kanel. Du kan också blanda i lite chia för att få ett ännu högre näringsvärde. Sedan är det bara att äta den här frukostpuddingen och njuta av att den är god och nyttig.
- Muffins
Om du längtar efter muffins men inte vill leka med blodsockret så kan du köra på proteinmuffins som du sötar med stevia istället. Lägg till ingredienser som mandlar och kokosnötsfett för energi som håller mycket längre.
- Goda munsbitar
Blanda hampapulvret med vatten, något som ger en söt smak, riven kokos, kanske lite kakao och rulla sedan smeten till bollar. Lägg dessa i frysen för att sedan ha ett gott mellanmål att ta med i väskan.
- Gröt
Man kan också laga gröt med hampapulver. Blanda med kinoa om du inte vill ha ingredienser som havregryn och använd mandelmjölk för att utesluta mjölk. Det är bara att värma upp och blanda. Lägg till chia och kanske lite kanel och servera med blåbär.