Proteinpannkakorna ökar i försäljning

proteinpannkakor med mullbärAtt speciella proteinprodukter allt mer ökar i försäljning är tydligt. Enligt Råd & Rön har omsättningen på dessa produkter ökat med hela 50% på fem år. Dessutom kan man se trenden tydligt i matvarubutiker som säljer allt mer kvarg, proteindrycker och proteinpuddingar.

En väg att gå för att få i sig en större del protein är att köpa proteinpannkakor. Eller rättare sagt – mix som ligger till grund för att göra proteinpannkakor. Men det gäller att välja noga. För det skiljer en hel del mellan produkterna.

Vi har tittat extra på tre av de produkter som finns på den svenska marknaden och vad som skiljer dem åt. De tre mixarna vi fokuserar på är Core Protein Pancakes, Self Protein Panncakes och Fairing High Protein Pancakes.

De som äter proteinpannkakor gör det främst för att komma ifrån de onyttigare klassiska pannkakorna och istället få något proteinrikt. Allt bör proteinhalten vara en faktor som man kan titta extra på. Är det den viktigaste faktorn vinner Fairing rejält. De har 66% vilket kan jämföras med de som har lägst dvs Core som landar på 40%. Alla tre produkterna har vassleprotein så där skiljer det sig inte något.

Ser man sedan till resterande ingredienser finns även här rejäla skillnader. Fairing landar på 17% kolhydrater varav 1,4% sockerarter. De pressar verkligen ner andra saker till förmån för en hög proteinhalt. Det kan ställas mot Self (24% o 5%) och till sist Core (47% och 5%).

Vill man ha hög proteinhalt och pressa ner kolhydraterna är alltså Fairing bäst. Men de vinner inte på samtliga punkter gällande innehåll.

Ställs produkterna mot varandra på fett kommer nämligen denna produkt inte högst upp. Self har 9%, Faring 5% och Core 3,9%. Men till Farings försvar ska sägas att 3,1% är Omega 3 vilket snarare kan ses som en fördel.

Energimässigt ligger de däremot mycket lika då alla har mellan 370-386kcal.

Allergier

Även allergier eller önskan att utesluta vissa ingredienser kan styra.

Self – Gluten och laktosfri

Fairing – Glutenfri

Core – Glutenfria. Här står det även att det inte är något tillsatt socker. Men det ska tilläggas att denna mix trots allt har högst % sockerarter.

Self och Fariringvarnar att produkten ska hållas ”utom räckhåll för barn. Det gör inte Core. Betyder det att produkterna är starkare? Eller att Core inte tänk på detta?

Pris

Core – 199kr för 900gram

Det står att det ska räcka till 18 portioner. Därmed kostar denna pannkaksmix 11kr per portion eller 221kr kg.

Fairing – 299kr för 700gram

Det står att det ska räcka till 14 portioner. Därmed kostar denna pannkaksmix 21kr per portion eller 427kr/kg

Self – 269kr för 500gram

Det står att det ska räcka till 12 portioner. Därmed kostar denna pannkaksmix 22kr per portion eller 538kr/kg

Prismässigt är det alltså stor skillnad mellan de olika produkterna. Men det skiljer även rejält innehållsmässigt.

De som söker laktosfria proteinpannkakor har inte så stort val. Då är det Self som gäller.

Är det hög proteinhalt, Omega 3 samt låg kolhydratshalt kan Fairing rekommenderas.

Prismässigt dominerar däremot Core.

Jämförelsen genomfördes i samarbete med proteinpannkaka.se

Lämna en kommentar